Inhuldiging nieuwbouwwoningen De Wimp en De Laak

De afgelopen jaren werkten we ijverig aan een masterplan voor de vernieuwing van onze infrastructuur. Hierin streven we naar een aantrekkelijke en ondersteunende infrastructuur afgestemd op de noden van de cliënten en de evoluties in het zorglandschap. Met de bouw van Huis Helena en de woningen Klein Veldekens werden de eerste stappen gezet. Nadien volgde de renovatie van de huizen in de Van Hoornestraat en de Anemoonstraat. Nu is onze centrale campus in Oosterlo, waar de minderjarige cliënten verblijven, aan de beurt. Op dinsdag 21 januari 2025 werden de eerste twee nieuwbouwwoningen op deze campus officieel ingehuldigd tijdens een nieuwjaarsevent voor medewerkers, zorgpartners en buurtbewoners.

Met trots stelden directie en bestuur van MPI Oosterlo de nieuwe woningen voor die de naam De Wimp en De Laak kregen. Er werd bewust gekozen voor namen die verwijzen naar de lokale inbedding, namelijk de rivieren De Wimp en De Laak. Deze woningen zijn het resultaat van een jarenlange voorbereiding. ‘Door de jaren heen merken we een verschuiving binnen onze doelgroep. De zorgnoden worden complexer. De vraag naar specifieke ondersteuning van kinderen en jongeren met bijkomende gedrags- en/of emotionele stoornissen wordt steeds groter. Om hen goed te kunnen ondersteunen is er nood aan een aangepaste, waar nodig prikkelarme, en veilige omgeving die tegelijkertijd heel huiselijk is en waar er in kleine groepjes samengeleefd kan worden. In onze verouderde woningen was dit niet evident, vandaar dat we hierop inspelen met ons campusplan. De woningen De Wimp en De Laak werden ontworpen met specifieke aandacht voor de noden van deze doelgroep. In De Laak zullen twee groepen wonen van telkens 6 minderjarigen waarbij veiligheid, duidelijkheid en voorspelbaarheid centraal staan. In De Wimp krijgen 2 verblijfsgroepen en 1 dagmodule hun plek. Hier wordt een therapeutisch/traumasensitief leefklimaat gecreëerd met individuele trajecten op maat van de kinderen en jongeren. Bouwtechnisch werd een infrastructuur voorzien die ondersteunend werkt voor de zorginhoudelijke visie. Hierbij werd gebruik gemaakt van moderne technologie om een veilige omgeving te creëren met aandacht voor duurzame materialen en technieken.

De komende weken vinden de laatste afwerkingen plaats van deze gebouwen waarna de cliënten eind maart hun intrek zullen nemen. Met deze twee nieuwbouwwoningen is de eerste fase van ons campusplan afgerond. De komende jaren staan we echter nog voor heel wat uitdagingen om, samen met de scholen (BKLO en BuSO) die op dezelfde campus gevestigd zijn, de rest van de oudere infrastructuur te vernieuwen. Gefaseerd zullen oude gebouwen afgebroken en vervangen worden door nieuwbouwwoningen, dit alles terwijl de ondersteuning aan de cliënten volledig gegarandeerd blijft. Uiteraard blijft het klooster met historische waarde behouden net als enkele recentere gebouwen. Financieel is dit een hele uitdaging aangezien er naast de VIPA-subsidie toch enkele miljoenen zelf gefinancierd moeten worden. Ondanks het precair evenwicht tussen het aanbieden van kwalitatieve zorg en de beschikbare (personele en financiële) middelen, zijn we er in geslaagd te blijven bouwen aan een kwalitatieve ondersteuning voor onze cliënten.

Check zeker ook even de reportages die RTV en Gazet van Antwerpen / Het Nieuwsblad hierover gemaakt hebben: